Vliegen

Panorpa communis / Schorpioenvlieg

Het is een geel insect met zwarte brede rechthoekige vlekken op de rug

Schorpioenvliegen zijn roofinsecten, en behoren tot de Macoptera famlie. Ze vaak voor in Nederland en België en Luxembug en in Duitsland.

het zijn planten eters, doode insecten,en honingdauw de zoete uitscheiding van bladluizen.. De mannetjes van de schorpioenvlieg zien er gevaarlijk uit met hun omhoog gekrulde staart en lijken beetje op de schorpioen. Ook hun puntige bek lijkt gemaakt om mee te steken. Ze zijn echter ongevaarlijk. Zijn staart gebruikt het mannetje tijdens de paring. Hij grijpt met het tangvormige uiteinde het vrouwtje vast. Daarna spuugt hij als 'bruidsgeschenk' een bruine vloeistof op een blad die het vrouwtje opdrinkt.

Het vrouwtje legt haar eieren in een kuiltje in de bodem. De larven lijken op donker gekleurde rupsen. Ze leven in gangen in de bodem waar ze dode insecten en ook plantaardige materiaal eten.

De Yponomeutidae / de spinselmot of de stippelmot

De Yponomeutidae / de spinselmot of de stippelmot komen veel voor in Nerderland, België, Luxemburg en in Duitsland voor.  De stippelmot behoren  tot de Lepidoptera,  en de familie van de motten.  

De stippelmot is echt  witte vleugels met zwarte kleine stippen . Ze komen in landschappen, boomgaarden, bosranden, en in het wilde natuur voor.

Ze leven in grote tenten van spinsels rond de stam en takken van de voedselplant en kunnen hem helemaal kaalvreten Als de boom kaal gevreten is stappen de rupsen niet over naar een andere soort voedselplant . De rupsen die dan nog niet volgroeid zijn verhongeren op de kale boom. De verpopping vindt plaats in kleine, witte cocons die in compacte pakketten in de spinsels hangen.  het is een beschermende taaie web tegen de vijanden.  Als de vlinders uit de verpopping komen,  gaan ze individueel hun eigen weg.

In juni ontpoppen  en wordt een mooi stippelmotten De nieuwe generatie motten legt de eieren op de takken van de boom. De eieren overwinteren althans de winter niet te streng zou zijn. Overleven ze.

Deze stippelmotten kunnen een plaag vormen voor de bosbouw,  landbouw en tuinbouw., Ze eten ook graag van de prunus.

Chrysoperla carnea/ groene gaasvlieg of goudoogje

Syrphidae / Zweefvliegen

Zweefvliegen

Zweefvliegen kunnen stilstaan in de lucht dit is om hun territorium te verdedigen. Zweefvliegen spelen een een belangrijke rol in het milieu, hebben ze zuiveren van water of het eten van bladluis. De larven van de rosse zweefvliegen bijvoorbeeld eten heel veel bladluizen en zo behouden ze hun biotoop keurig netjes en vervullen zo een functie in het natuurlijk evenwicht. De blinde bij is een goed voorbeeld van een waterzuiveraar de larven van deze soort die rattenstaartlarven heten leven veel in sterk vervuild water waar ze bacteriën uit filteren. Tevens is de blinde bij een vliegen soort die veel lijkt op de honingbij, de blinde bij kan echter niet steken vandaar het woord blinde. Vliegen soorten waaronder roofvliegen zweefvliegen en dazen een grote verscheidenheid treffen we in Nederland aan.

Ze kunnen stilstaan in de lucht, maar ook achterwaarts en zijwaarts vliegen. Je ziet ze vaak midden tussen de vliegen, vlinders en hommels. Ze lijken op wespen gele met een witte of zwarte tekening.

Maar de bruine bijen en vliegen behoren tot de zweefvliegen. Ze zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. als je op op de kleine details let zie je het verschiel. Ze steken je niet want ze kunnen mensen bijten noch steken.

Zweefvliegen hebben als kenmerk dat ze kunnen stilstaan in de lucht dit is om hun territorium te verdedigen. Zweefvliegen spelen vaak een belangrijke functie in het milieu die van belang is zoals het zuiveren van water of het eten van bladluis.

De larven van de zweefvliegen eten heel veel bladluizen en vervullen zo een functie in het natuurlijk evenwicht. De blinde bij is een goed voorbeeld van een waterzuiveraar de larven van deze soort die rattenstaartlarven heten leven veel in sterk vervuild water waar ze bacteriën uit filteren.

De blinde bij en sommige vliegen soorten die lijken op een honingbij, de blinde bij kan niet steken vandaar het woord blind. Vliegen soorten waaronder roofvliegen zweefvliegen en dazen een grote verscheidenheid treffen we in Nederland, België en in Duitsland aan.