welcome and enjoy

Kruiden

Paprika : Capsicum annuum

Er zijn heel veel soorten paprika’s,  ook de kleuren variëren.

Paprika’s kun je in veel gerechten bereiden en het smaakt heerlijk en ook erg gezond.

Geneeskrachtige werking  van de Paprika: ontvelde paprika is goed voor je oprispende maag.

De rode, gele, en oranje, Paprika’s  bevat:  veel vitamine A, vitamine B6(22%ADH), vitamine B11(12%ADH), vitamine E(11%ADH), vitamine B5(6.5%ADH), vitamine B1(6%ADH), en vitamine K(4%ADH) i C, weerstand verhogend, gezond voor de bloedvaten en je botten, mineralen, ijzer, antioxidant bètacaroteen, je immuunsysteem te versterkend, fosfor, magnesium, mangaan, aminozuur cysteïne- enzymen, vezels, goed voor de kanker, en huid, bloed reinigend.

Teveel paprika krijg je een opgeblazen gevoel.

Cardamomplanten

Peper

Peper

Levisticum officinale : Maggieplant

Levisticum komt van het Latijnse levare, wat verlichten betekent. Officinale wil zeggen dat het al lang in gebruik is als geneeskruid, lavas lijkt een beetje op een selderij.

Lavas is een sterk aromatisch overblijvend kruid tot 2-3 meter hoog groeiend, met een holle stengel, vlezige wortel en groengele bloemen, de bloeitijd is juli-augustus.

De zaden lijken een beetje op karwijzaadjes  en worden bij het rijpen bruin. In het najaar sterft de lavas af, maar de wortels blijven leven en schieten  lente weer uit.

Lavas is meerderjarig en winterhard plant , en groeit bijna overal.  De lavas kan wel een hoogte tot 2.50 meter bereiken. Lavas groeit ook goed op schaduwrijke plekken. En liever niet in de volle zon. En het liefst op grond die erg humusrijk is.

Deze pittige smaakversterkende en genezende kruid kunt u op vele kwalen toepassen

Lavas past goed in de volgende gerechten:

Blad: soepen, stoofpotjes, salades, sauzen, vlees, en visgerechten, kruidenboter.

Geneeskrachtige werking van de Lavas  Maggiplant:

Urine drijvend en stimuleert de hormonen, kauwen op de bladeren en bevordert de spijvertering, en maagklachten  versterkend, de bladeren en de wortels helpt tegen buik en hoofdpijn, migraine,  eetlust opwekkend, werkt het beste met een combinatie met warme melk hoest en keelpijn verzachtend en kalmerend, reumatische pijnen verlichtend, wortels worden gebruikt bij klachten zoals met de urinewegen, blaas, nierkwalen, en etherische olie is goed voor de darmmassage, en tegen waterzucht, geeft energie, oedeem, huidproblemen, jicht, koorts, onregelmatige menstruatieklachten, Abcessen , afrodisiacum , afvallen , anemie,  angina , anticonvulsant , antimicrobisch ,  antiseptisch blaasontsteking ,  bloedstelpend ,  bronchitis , cardiac, hartversterkend middel , congestie , constipatie, digestief ,  diureticum , eczeem , expectorant , flatulentie , geelzucht , hartklachten, chronische , hoesten , indigestie, pijn ,  nierziekten stenen, reinigend ,  slijmoplossend , spasmolytisch stimulerend, hepatocyten en gal ,  stofwisselingsziekten ,  stomachisch ,  uretritis , zenuwziekten , zweetdrijvend , zuiverend, ontgiftend, diuretisch, van belang bij nierstenen,  een inwendig extract van lavas helpt bij indigestie, blaasontsteking, langzame bevallingen, winderigheid. Uitwendig bij schrale lippen en pijnlijke keel. Wordt gebruikt bij het maken van likeuren.

Het heeft een zuiverende werking op de huid, stimuleert tegen buikkrampen en opgeblazen gevoel.

Uit de lavaswortel wordt door stoomdestilatie gele olie gewonnen De olie is amberkleurig met een warme wortelachtige geur. De wortelolie wordt in cosmetica en de parfumindustrie gebruikt. Er wordt van de wortels ook een CO2 extract geproduceerd.

In de wortels zit veel etherische olie, meer dan in de bladeren.

Deze olie wordt gebruikt als smaakstof in likeur en tabak. Er is ook een zaadolie. De kleur van de zaadolie is amber tot geelbruin en de geur is zeer krachtig, kruidig, warm en zwaar.

De verse bladeren bevatten 0.5% etherische olie. Middennoot in de parfumindustrie, weinig gebruikt, alleen in natuurparfums. Verder smaakmaker in voedingsproducten en alcoholische dranken.

Werkzame stoffen:

Wortelolie bevat: dihydrobutylideen, vluchtige zuren, butylphtaliden, butylideen, furocoumarinen, ligostiliden, suiker hars, gom, zetmeel, en mineralen.

De verse bladeren bevatten : etherische olie, butylphtalide, sedanolide, lingustinide, carvacrol, terpenen,  sesquiterpenen en terpinol.

Zaadolie bevat:
b-fellandreen , limoneen, a-terpenylacetaat, phtaliden: butylideen.

Een andere olie waar phtaliden in voorkomen is de olie van de peterselie.

Voor mensen die zoutloos moeten eten. Is de maggiplant een aanrader, voor smaak in je eten.

De echte salie / Salvia officinalis / is en behoort tot de lipbloemenfamilie / Labiatae of Lamiaceae.

Basilicum / Ocimum is een geslacht uit de lipbloemenfamilie / Labiatae oftewel Lamiaceae.

Munt / Mentha is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie / Lamiaceae.

Petroselinum, Peterselie

Peterselie groeit graag op een plekje in de halfschaduw, en voedselrijke vochtige bemeste grond.  Peterselie is een 2 jarig kruid en heeft flinke knolachtig wortel, en peterselie kan ongeveer 60 cm hoog worden. In de 2e jaar gaat de peterselie bloeien, daarna komen de zaden tot rijping.

Peterselie behoren bij de schermbloemenfamilie Apiaceae.

Geneeskrachtig:
menstruatieklachten, menstruatieopwekkend, bloedarmoede, ontsmettend, bloedzuiverend, verhoogd bij de urine afscheiding, urine afdrijvend, stress verminderend, nierstenen, leverkwalen, hoofdpijn, spijsvertering activerend, verstevigd de urine blaas, na het eten van knoflook eet je daarna peterselie krijg je een frisse adem,
Een compres met Peterselie werkt tegen insectenbeten en zwellingen, peterselie verlicht bij pijnlijke ogen, (je kunt ook als kompressen gebruiken), Bij indigestie met winderigheid en kolieken, vocht afdrijvend, en ook tegen huidveroudering, menopauze, tegen vermoeidheid, opgezwollen borsten, Neem bij de borstvoeding, om ijzer toe te voegen en tegen koliek. Ontstoken galblaas, en versterkt de haren nagels en huid, krampwerend.  

Peterselie bevat:

Vitamines A en C, mineralen, ijzer, apigenin,

Soorten:

Krulpeterselie, gewone peterselie, zwarte peterselie, gekrulde mospeterselie.  

1. Petroselinum crispum :  Bladpeterselie

2. Petroselinum c.tuberosum : Wortelpeterselie

3. Petroselinum sativum

 Peterselie wordt veel in de keuken vaak nog meer gebruikt voor de garnering en voor het  in  eten zelf, ook de krulpeterselie, Verder wordt peterselie gebruikt voor in soepen en sauzen en in salades en in kruiden kwarken.
Omdat peterselie altijd rauw wordt gebruikt, moet bij warme gerechten de peterselie op het laatste pas toegevoegd worden.


Let op: tijdens het opschieten in bloemstengels verliest peterselie veel van zijn smaak.

Bladluizen en wilgenluizen, rupsen, en andere insecten zijn de vijanden voor de peterselie.

Let op:  Peterseliezaad mag niet inwendig worden gebruikt.
Peterselie bevat een hoge concentratie aan oxaalzuur. Deze verbinding is betrokken in de vorming van nierstenen.
Gebruik het ook niet medicinaal bij zwangerschap en bij nierontsteking.

getest op ratten, apigenin, een ingrediënt dat voorkomt in peterselie en andere plantaardige producten. De blootgestelde ratten ontwikkelden minder tumoren en er was sprake van een duidelijke vertraging in de tumorvorming in vergelijking met de ratten zonder apigenin  en ook bij borstkanker.

 Voor meer informatie vraag aan u natuurgeneesarts

Dit is een hobbywebsite.  

Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie

Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië. Gember wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica, vooral in de warme oorden.

Gember bevat een aantal medicinale stoffen: magnesium, ginerol, vitamine B6,  lineol, zingibain, kalium, zingibereen, , mineralen, zingiberol antioxidanten, shogaol calorieën, koper, pheilandreen, zingibereen.

Geneeskrachtige werking van gember: gember is een van de beste geneeskrachtige wortelknolkruid die er bestaat, in de tropen is deze kruid in de keuken als geneesmiddel niet meer weg te denken.

U kunt het beter ziektes voorkomen dan genezen en u kunt het altijd eten en u kunt in vele gerechten bereiden.

Gember heeft een pittige smaak en de mensen die niet gewend zijn aan gember om te eten zullen niet snel naar deze kruid grijpen om te eten. Jammer toch.   

gember is heel geneeskrachtig:
voorkomt maagzuur, misselijkheid, wagenziekte, zeeziekte, braken, duizeligheid, sexactiverend libido.

stimuleert de spijsvertering en het verbanden van calorieën, Gember bevat een aantal chemische verbindingen die de alvleesklier stimuleert om specifieke enzymen af te scheiden die de spijsvertering bevorderen.

transpireren bevorderend, voorkomt verkoudheid, koorts, neusverkoudheid, griep, verwarmt bij  koude rillingen, keelpijn verzachtend door gember citroensap en snufje zout in gekookte water te drinken, Keelpijn slijmoplossend.

Gooi wat verse gember in kokend water tot het water geel kleurt en drink het vervolgens als thee en voeg een vleugje klaverbloemenhoning toe.

verwarmend, goed voor de kouwelijke mensen met name koude handen en voeten, versterkt de hart, en longen, en goed voor de luchtwegen.

Voorkomt zwangerschap misselijkheid, bloedcirculatie, en bloeddruk verlagend, maagzweer, Gember bevat extreme eiwit verterende enzymen, antibacteriële eigenschappen van gember de groei van heliobacter bacterie remt. De heliobacter bacterie is betrokken bij de ontwikkeling van maag-en darmkanker.

stimuleert de  bloedcirculatie en pijnlijke spieren gewrichten, oorpijn, zwellingen en ontstekingen.

geneeskrachtige werking op de eierstokkanker bij vrouwen.

Gember blijkt in staat de glucoseopname in de spiercellen te verhogen.

Gemberwortel verhoogt de opname van glucose in de spiercellen, Het deel van de gember dat deze positieve eigenschap heeft, is de gingerol, de chemische verbinding die de scherpe smaak geeft aan de wortelstok van de gemberplant.

Uit het onderzoek blijkt dat de gingerol in staat is de glucoseopname te verhogen door de werking van het eiwit GLUT4. Als dit eiwit zich aan de oppervlakte van de spiercel hecht, laat het glucose toe in de spiercel. Bij mensen met diabetes type 2 is de opname van glucose in spierweefsel verminderd door een tekort aan GLUT4.

Trombose en kan helpen bij cholesterol te vervangen, en ook gember is een aspirinevervanger het is niet verstandig om aspirine en gember gelijktijdig te gebruiken? goed voor de hart en vaatziekten, gember geeft rust aan de maag en darmen, bevordert stoelgang, gember heeft een verdovende werking, ook tegen stress.

misselijkheid bij patiënten die bijkomen uit de narcose na een operatieve ingreep te voorkomen.

gember vermindert bijwerking bij chemotherapie, de gemberwortel vermindert misselijkheid en braken bij chemotherapie.  

Patiënten met bottumoren, die chemotherapie kregen, werden verdeeld in een suppletie en placebogroep. Naast de cytostatica cisplatine en doxorubicine werden ze dagelijks behandeld met 1 tot 2 gram gemberpoeder of een placebo gedurende een cyclus van 30 chemobehandelingen. De hoeveelheid gember werd gerelateerd aan het lichaamsgewicht, waarbij zware patiënten de hoogste dosering kregen.

Acute misselijkheid en braken optredend binnen 24 uur na de chemotherapie verminderde met bijna de helft significant onder invloed van gembersuppletie.

Misselijkheid en braken, optredend na 24 uur, namen significant af met meer dan de helft.

De onderzoekers concluderen dat gemberpoeder, klachten van misselijkheid en braken, gerelateerd aan chemotherapie, kunnen verminderen.
Ontstekingsremmer en kan gember dan ook gebruikt worden om allerlei stofwisselingsproblemen te verminderen.
Gember is goed voor de longen, nieren en maag.
Al eerder werd het effect van gember bij zwangerschapsmisselijkheid bewezen. Maar niet teveel maar heel klein stukje gebruiken.

Gember verteert ook darmparasieten en hun eitjes.

gerechten: gember en appeljam, vlees als viscurry, gemberthee enz

Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik. Afvallen gaat een beetje sneller als je bij je maaltijden gember binnenkrijgt.

Gember is niet geschikt voor de baby’s

Niet gember innemen op een lege maag of nuchtere maag, dit kan brandend maagzuur veroorzaken. Wel tijdens de maaltijden.

 als u allergisch voor bent of iets anders waarschuw u huisarts.