welcome and enjoy

Eetbare bloemen/ edible flowers/ spiselige blomster/ essbaren Blüten/ yeməli güllər/ ätbara blommor/ manĝeblaj floroj/ bláthanna inite/ söödavad lilled/fleurs comestibles/ syötävät kukat/flores comestibles/ βρώσιμα άνθη/ flè manjab/ खाद्य फूल/ehető virágok/ bláthanna inite/ manneldis blóm/ bunga yang dapat dimakan/ fiori commestibili/ flores comestíveis/ jadalne kwiaty/ flori comestibile/ 食用の花/ съедобные цветы/јестиво цвеће/ jedlé kvety/ užitne rože/ aina ya maua/ nakakain bulaklak/ ดอกไม้กินได้/ jedlé květy/ yenilebilir çiçekler/ hoa ăn/ blodau bwytadwy/ ядомыя кветкі.

Let op: Een waarschuwd mens telt voor twee, voordat u deze plantjes gaat nuttigen vraag om advies aan u natuurgeneesarts, ik kan u geen advies geven over u gezondheid en gemoedtoestand, want ik doe dit puur voor de hobby, toch leuk om te weten.

courgette bloem

 

Oost-Indische kers: Tropaeolaceae Majus

Oost-Indische kers de bloemen hebben de kleuren zoals:  rood, rose, geel, oranje en wit. De bladeren lijken op een lotusblad.

Oost-Indische kers is een bodembedekker, en kan ook als klimplant gebruiken, en het is ook een mooie decoratie plant.

Oost-Indische kers is een eenjarige plant maar de zaden vallen in de grond

Bloeitijd: augustus en september

Oogsttijd: mei tot met oktober

Oost-Indische kers kunnen eten de bloemen als bladeren ze smaken een beetje naar radijs lekker pittig, kruidig. Een perfecte combinatie bij mooi gekleurde bloemen salade gerechten, en ook bijvoorbeeld door een gemengde salade of als garnering op toast met roomkaas of andere kruidenkazen.

 Geneeskrachtig: 

de oost Indische kers heeft kiemdodende eigenschappen  bijvoorbeeld urineweginfecties, nieren of de afvoerende urine wegen,  blaas.

-          eetlustopwekkend,

-          en heeft gunstige invloed op de afweermechanisme.

-          Heeft ook een antibiotische werking.

-          Bij keelontsteking, of keelamadelontsteking, bronchitis, verkoudheid.

-          Daarnaast werken  gunstig op de infectieziekte als Candida Albicans.

-          Wondhelend

Weetjes: Oost-Indische kers houdt in de tuin de slakken op afstand.
Oost-Indische kers: als u onder een fruitboom zet,  trekken bladluizen aan zodat de  fruitbomen bespaard blijven.

Oost-Indische kers: bevat vitamine C, ijzer, weerstand verhogend, bloedzuiverend.

 

oost indische kers

rosenbottel thee of gewoon rozenbloesemthee

cactusvrucht eetbaar en catus thee drinkbaar

 

goudsbloem is wondhelend en heel geneeskrachtig maak heerlijk salade

kamille geneeskrachtig voor de verkoudheid

madeliefjes kun je ook salade van maken

 

Sambucus  Vlierbessen, vlierbloesem, vlierbladeren.

De gezonde geneeskrachtige vlierbloesem is voor ieder wat wils. je kunt van zwarte rijpe vlierbessen heerlijk. de groene onrijpe bessen zijn niet lekker en is giftig.

je kunt van vlierbloesem frituren.

thee, sap, wijn, vlierchampagne, siroop, en limonade, en jam, maken.

toepassingen: veel vitamine c, een zuiverende werking op je immuniteit, het helpt je bij verkoudheid, griep en verkoudheid, reinigende werking door het zweten gaan je poriën openstaan, hierdoor giftige stoffen uit je lijf verdwijnen.

bij zwangerschap en borstvoeding niet gebruiken.

Onrijpe Vlierbessen zijn giftig ze kunnen diarree veroorzaken, De een vindt vlierbloesem lekker ruiken, de ander vindt het stinken, je moet er hoe dan ook even aan wennen. volrijpe bessen hebben zwart paarse kleur gekregen, Vooral merels, lijsters, spreeuwen en zwartkoppen beschouwen de vlierbessen als lekkernij.

maar Oogst beslist geen bessen van de kruidvlier (Sambucus ebulus).Deze veroorzaken misselijkheid en duizeligheid.

De drie zaadjes die in elke steenvrucht zitten, worden door deze vogels via hun uitwerpselen verspreid.

 

Vlierzaden zijn in Zwitserland nog gevonden in nederzettingen uit het stenen tijdperk.

De vlierbloesems hebben een verzachtende werking op de luchtwegen terwijl de vlierbessen in de eerste plaats weerstand verhogend werken.

geneeskrachtig : Vlierbessenthee, vlierbessen, vlierbloesem, tijdens de wintermaanden verhogen de weerstand tegen griep en verkoudheden met koorts, is ook goed tegen slijmvliesontsteking in de bronchiën en bovenste luchtwegen, hooikoortspatiënten, urinedrijvend, zweetdrijvend, hoest, waterzucht, kalmerend voor het zenuwstelsel, reumatische pijn, angina, constipatie, hoofdpijn, bloedzuiverend, en op u ontstoken ogen deppen, Tegen hoofdpijn maak je wat blaadjes warm, en legt die op je slapen of houdt ze tegen je voorhoofd, oedeem bij hartfalen, tegen zweren op je been gebruik je een aftreksel van het blad, En heb je trillende handen of een verlamming, dan helpt het wassen er mee ook, Een mengsel uit de bast of bladeren van de vlierbes was goed voor de stoelgang, kiespijn en eksterogen, stofwisseling, ischias, tegen keel- en buikpijn, als je een kouwelijk type bent, zal deze thee je lekker verwarmen, vlierbessen goed voor overgewicht, bloeddruk, fysiek en emotioneel welzijn en de kwaliteit van leven, griep influenza B, heeft een reinigende en genezende werking, mineralen, De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.

Zo gaat men zweten waardoor de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen.

De biologische vliersiroop bestaat uit zowel vlierbloesem als vlierbessen. Het is dan ook de ideaal om griep te voorkomen om de symptomen te minderen en sneller te genezen. Het verhoogt de weerstand en versterkt de longen waardoor complicaties als longontsteking minder snel kans krijgen.

recepten: vlierbloemenlimonade, vliersiroop, Vlierbessenthee, Vlierbessentaart, Vlierbessenwijn, Vlierbessenjam, Vlierbessenhoestsiroop, vlierbessensap, azijn, de vlierbloesem in een beslag te dopen en te frituren, gelei, jenever, vlierbloesembeignets, een toetje, vlierbessensap gebotteld, het Beers Vlierke, likeur op basis van vlierbessen, Klotsenbos genaamd.

Bevat: veel vitamine C, antioxydanten, mineralen, versterkt het immuunsysteem, kalium, sambunigrine, die door koken onschadelijk wordt gemaakt.

vlierbloesemgeur hebben Insecten een hekel aan dit luchtje, je kunt een goed middeltje maken om vliegen, steekvliegen, dazen, af te weren door een blaadje van de vlier te kneuzen en over je huid te wrijven scheur een paar blaadjes van de stengel van de vlier af en doe ze in een kokend water kan en sluit de kan onmiddellijk af.

Goed laten in trekken, afkoelen, en met dit middeltje kun je deppen om vliegen af te weren. Maak

 

regelmatig een vers aftreksel. Als je dit middeltje in molshopen giet kan het ook mollen verjagen, en wellicht helpt het ook tegen muizen. Gekneusde bladeren bijeengebonden boven een deur of raam houden muggen op afstand. Kransen van vliertakken legt men over de hoofden van paarden om lastige vliegen op afstand te houden.

Ook worden de bessen gebruikt voor het verven,

Dosis: vlier is veilig, zowel voor kinderen als volwassenen en heeft geen neveneffecten. Alleen zijn de besjes licht giftig en moeten altijd gekookt worden, Afkooksels van verse bessen kunnen benauwdheid en diarree opleveren als die in te hoge doses worden toegediend.

Drogen van de bloemschermen: snijd ze af bij droog weer en leg ze losjes in manden. Haal de bloemen van de steeltjes en leg ze in dunne lagen te drogen. Bewaren in luchtdicht afgesloten potten anders Van de bessen die vol vitamine c zitten, kun je vlierbessensap of jam maken, koken.

Verzamelen van de blaadjes die vers of gedroogd gebruikt kunnen worden, de bloesem, blaadjes, bast als bessen zijn geneeskrachtig en pluk alleen onbeschadigde blaadjes, De vlier beschermt je huis en elke tuin zou een vlier moeten hebben.

In Midden-Europa hangen jonge meisjes in de nacht van eenentwintig juni een bloeiende vlierbloesem achter het bed. Hierdoor zal hun toekomstige echtgenoot zich in hun droom openbaren.

 

Bladverliezend
De gewone vlier, die behoort tot de kamperfoeliefamilie, komt in vrijwel heel Europa algemeen voor, behalve in het hoge noorden. Het is een sterke, bladverliezende, Hij kan 10 meter hoge boom met overhangende twijgen,

Hij kan op arme grond, in de schaduw, in verwaarloosde tuinen en zelfs op vuilstortplaatsen groeien, al bevalt een lichte of half beschaduwde standplaats met een iets vochtige, voedsel- en humusrijke klei- en leembodem, zoals vochtige loofbossen, naaldbossen en bosranden hem beter.

sterk geurende, geelwitte bloemen, waarvan sommigen beweren dat ze naar katten ruiken, groeien rechtop in platte, brede schermen.

Ze bevatten veel stuifmeel en worden door allerlei vliegen en door bijen bezocht. De legenden schrijven dat het aroma, dat de vlier tijdens zijn bloeiperiode verspreid, hallucinerende dromen teweeg brengt als je onder of in de nabijheid van een vlier in slaap valt.

vlierboom het liefst onder het keukenraam omdat hij bescherming bood tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Bovendien trok de vlier goede geesten aan en was hij een veelzijdig geneesmiddel.

Er zijn landen waar het gebruikelijk is de vlier te groeten en te bedanken als je hem onderweg tegenkomt.

 

In Engeland en Frankrijk mocht vlierhout niet worden verbrand, omdat de kippen dan meteen geen eieren meer legden.

In Zweden kusten zwangere vrouwen de vlier. Als je klachten had, ze op een briefje schreef en dit in een holle vlier stopte, verdwenen je klachten als bij toverslag. Er zijn echter ook verhalen bekend dat heksen zich af en toe zouden veranderen in een vlier. Ze konden zich zo ongemerkt tussen de (gewone stervelingen) verspreiden en horen wat er over hun gezegd werd.

In de geschiedenis speelt de vlier van oudsher een belangrijke rol. De Griekse naam Sambucus voert ons, via Griekenland, terug naar, onder andere, de bazuinen waarop de psalmen begeleid werden.

De betekenis van de botanische naam van de vlier luidt dan ook: oude Latijnse naam voor struiken en kleine bomen, misschien in verband staande met sambuca, schuiftrompet. Nog steeds kun je van de takken van de vlier een fluitje of een proppenschieter maken.

In vroeger tijden hoorde de vlier bij vrouw Holle. Zij was de doodsengel, die de mensen die sterven moesten, ophaalde en begeleidde. Vandaar het gebruik van de vlier rondom begrafenisrituelen: de doodgraver sneed een vliertak om de dode de maat te nemen. Er werd een kruis van vlier in de kist of op het graf gelegd, of men werd begraven onder een vlierboom. Als de vlier ging uitlopen, wilde dat zeggen dat de dode zalig was geworden. In diverse streken (onder meer in Friesland) plant men een vlierstruik op het graf. De levenstaaie vlier is levens- en doodsboom tegelijk.


Hoe maak je een proppenschieter?
Je neemt een mooi, recht stuk hout van de jonge tak van de vlier van ongeveer 30 cm lang en 3 cm doorsnee. Daar haal je een stukje van 5 cm af voor de schieter, die ook als hamer dienst kan doen. Uit het lange stuk moet het merg worden gestoken (met een dunnere tak), zodat er overlangs een gat ontstaat. Je krijgt dus een soort pijp. De doorsnee van dat gat moet zo groot zijn, dat je er aan het uiteinde een elzenprop in kan slaan met de hamer. Die maak je van het korte stuk hout en een betonijzeren staaf, die maar net door de pijp heen kan en zo lang is, dat hij tot aan de elzenprop reikt. Met kracht stoot je dan de staaf door de pijp. De prop schiet door de luchtdruk met een flinke plop weg. pas op he voor een ander.

Voordat u van de vlier gebruik maakt vraag om een advies aan u alternatief geneesarts dit is een hobbywebsite va me.

n  

Onagraceae / Teunisbloem

Teunisbloem een tweejarige en vaste planten uit de Onagraceae teunisbloemfamilie die we regelmatig in het wild tegenkomen de zoete bloemen kunt u lekker in de sla als salade verwerken, de jonge bladeren worden dan weer beter gekookt als spinazie, Uit de zaden worden olie gewonnen.

De wortels die een nootachtige smaak hebben kunnen gekookt worden.

Een aftreksel van stengels en bladeren vormt een uitstekend stoombad voor het gezicht.

Het geslacht heeft gele bloemen met vier kroonbladen Er bestaan roze of rode bloemen ook soorten met witte, De bloemen staan rechtop of schuin omhoog, De bloemen bestaan uit een kelkbuis.

De bloemen 's avonds in de schemering te openen, De volgende dag verwelken deze bloemen en 's Avonds gaan weer nieuwe bloemen open.

Veel soorten zijn nachtbloeiers en worden daarom door nachtactieve insecten bestoven.

Teunisbloem heeft graag goed doorlatende grond op een droge, zonnige plek

soorten: Teunisbloemen

Teunisbloem Oenothera Biennis

Teunisbloem bevatten: De olie uit de zaden van teunisbloem bevatten, onverzadigde vetzuren, gla gamma-linoleenzuur een essentieel vetzuur , Prostaglandines of PG, linolzuur, cis-linolzuur of cLA.

Geneeskrachte werking: ontsteking remmend, gebruikt bij een droge huid, psoriasis, huidschilfers.

Inwendig is teunisbloemolie te gebruiken :gexefrriteerdheid, menopauze, menstruatie klachten, stofwisselingsstoornissen overgewicht, hooikoorts, hart en vaatziekten, ontwenningsverschijnselen alcoholisme katers, leverklachten doo ralcohol, huidklachten, reuma, allergie,  hyperactiviteit, hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, astma, onvruchtbaarheid, menstruatiekrampen, migraine, glaucoom en mogelijks ook kanker, prikkelbaar darmsyndroom veroorzaakt zou worden door stress.

haar olie

Versterken van de vingernagels

Cholesterolverlagend

Verlichting van artritis
Verbeteren of genezen van eczeem
Kalmeren van hyperactieve kinderen

Verdrijven van een kater

Bestrijding van acne samen met zink

kalmerend en urinedrijvend middel

Verminderen van de groei van kankertumoren

let op : teunisbloemprodukten is af te raden bij epilepsie of manische depressiviteit.

Teunisbloemolie en het prikkelbaar darmsyndroom Mensen met het prikkelbaar darm syndroom hebben de neiging meer PG2 te produceren,na het eten van deze voedingsmiddelen. Een hoog niveau van PG2 houdt verband met ontsteking van het maagdarmkanaal en de mond, peridontitis en het premenstrueel syndroom.

Prikkelbaar darmsyndroom veroorzaakt zou worden door stress,
lijnzaadolie is een goede alternatief die rijk is aan LA, overigens nodige enzymen vereist en niet iedereen beschikt over deze enzymen.

Een andere positieve eigenschappen van Teunisbloemolie: Arachidonzuur is de voorloper van leukotrienen, die de oorzaak zijn van rode, gezwollen, pijnlijke gewrichten bij reumatoxefde artritis,  en pijnlijke borstknobbeltjes, PGI2: remt de vorming van stolsels in de aders, Bepaalde Prostaglandines helpen bij schizofrenie, multiple sclerose, ADHD bij kinderen, alcoholisme en diabetes, PGI1: verhindert overmatige productie van arachidonzuur, PGI1: verhoogt de productie van antilichamen die kankercellen doden.

Teunisbloemolie in combinatie met Vitamine B6 en Vitamine E, helpt de nare verschijnselen van het premenstrueel syndroom of PMS te bestrijden zoals gevoelens,  gezwollen borsten en buik, gewichtsschommelingen, stemmingswisselingen, uitputting, prikkelbaarheid.

Bij intolerantieverschijnselen zoals of hoofdpijn diarree krijgen, dus niet gebruiken.

Als u deze product wilt gebruiken vraag eerst om advies aan u alternatief geneesarts

Dit is een hobbywebsite van mij.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb